Följ oss

Vill du förbättra ditt golfspelande på ett enkelt sätt under sommaren?

21 maj 2010

Golf, en krävande sport! 

Eftersom golf är relativt lättillgängligt, inte kräver någon superfysik och att man kan spela långt upp i åldrarna gör att sporten tilltalar väldigt många.

Spelar du golf och tycker att det är kul, men inte att det är så mycket träning? Den kan mycket väl vara så att själva golfspelandet inte känns som träning, men du behöver vara i god fysiskt form för att klara av att spela golf utan att riskera skada dig, och kunna njuta av hela rundan och hålla fokus.

 

Som fysioterapeuter vet vi att även om det inte krävs någon elitfysik så vet vi att själva svingrörelsen som är en sammansatt rörelse kräver mycket rörlighet och stabilitet av kroppen. Du är ju aldrig starkare än din svagaste länk – och imbalanser och nedsatt rörlighet kan i längden ge besvär i form av smärta framför allt, men kan också ge en nedsatt funktion. För att träna kroppen i rätt ordning, kommer jag först att tipsa dig om övningar för att öka rörligheten och elasticiteten i muskulaturen. Nästa inlägg kommer att innehålla stabiliserande övningar som är bra att göra när du har ökat ditt rörelseomfång – helt enkelt för att stärka upp och stabilisera i ditt nya rörelseuttag.

 

Vi vill därför tipsa dig om de vanligaste rörelseövningarna man behöver göra för att undvika onödiga skador. Hur duktig är du på att träna din smidighet och styrka?

 

Lite matnyttig info;

Vid en golfsving används 22 muskler. Själva svingen består av 3 delar:

Backsving Framsving Follow through  

Om du är intresserad av att läsa om alla muskler som engageras och när; http://skolarbete.nu/skolarbeten/hur-utfors-en-golfsving/

Den beskriver bara de muskler som engageras i framsvingen, och ännu mer händer ju då med backsvingen och follow through. Det är många muskler som ska vara i bra skick och samarbeta på ett sätt som stödjer varandra och slappnar av i rätt tid för att tillåta rörelse.

 

Golfsving och rörlighet hör direkt samman för att undvika skador, det har alla hört talas om, och det finns utförliga beskrivningar på nätet som beskriver varför, bland annat på http://www.fitness-magazine.com/sommar04/golf3.html finns en bra beskrivning som även icke medicinare kan ta till sig, men hur ska du träna rörligheten?

Vi har lagt upp några förslag för bättrad rotation av överkroppen, bättrad rörlighet i höfterna och ljumskarna, samt smidigare muskulatur på baksidan av låren.

Vill du ha en fullständig analys för att hitta dina svaga punkter och få hjälp med svingen, så kan naprapat Erik hjälpa med detta, då han har utbildning inom området.

 Rörelseträning ländrygg och bröstrygg, och stretch utsida höft

     

Se till att det övre benets fot ligger mot det undre benets knä under hela töjningen. Håll 2x30 sek/sida

 

Rörelseövning för aktivt ökad rotation bröstrygg

Övn 1: Utgångsläge                                                         

     

Slutläge

  

  tänk på att hålla kvar knäna ovan varandra och att ha kvar undre axeln under dig. 10/sida

Övn 2: Utgångsläge                                                         

 

Slutläge

 

Se till att hålla ihop knäna och hålla dem rakt upp mot taket. 10/sida

Stretch för ökad inåtrotation av höften

  Håll 2x30 sek/ben.En länk som beskriver den här övningen finns på youtube.com;

http://www.icyou.com/topics/health-wellness/fitness-exercise/stretching-gluteus-minimus-dr-andreo-spina

Stetch för ökad rörlighet baksida lår

Här finns det hur många varianter som helst, men mina favoriter…

Benet längst ut ska korsas upp mot väggen, ligg med höfterna i höjd med väggen och sträck på knäet så mycket det går.

Se till att hålla nedre benet så sträckt som möjligt.

Övn 1: 2x30 sek/ben

 

 

Övn 2: Utgångsläge                                                                        

 

Slutläge 

 

Jobba upp och ner i lugn takt med benet, håll gärna i det sträckta läget 1 sek innan du går tillbaka till utgångsläget. 10/ben

 

 

Stretch ljumske

 

2x30sek/ben. Det som är viktigt att tänka på gällande den här övn är att när du intagit position med vikten på det bakre benet, gör en rotation av bäckenet (dvs sug in naveln och spänn upp nedre delen av magen) – det är den rörelse man förklarar genom att säga ”dra in svansen mellan benen”, därefter spänn det bakre benets sätesmuskulatur. Om det fortfarande inte blir något drag i höjftböjaren, kan man börja luta bäckenet lite framåt.  

För att få riktigt bra effekt inom bara 2-4 v, bör programet utföras dagligen, det skulle ta Dig bara ca 10 min. Det kanske är värt 10 min/dag för att testa om det blir en skillnad för dig!