Följ oss

stå, sitta, ligga eller bara... variation?

18 augusti 2016

Birgitta Rubin, Mårten Blomkvist, Anders Jansten, Lisa Bergström och Ebba Witt-Brattström avslutar sommarens talkshow med Radiokorrespondenterna i P1. Foto: Stina Sämgård / Sveriges Radio.

Sommaren är snart slut och då vi närmar oss hösten kommer många av oss att tillbringa mer tid i tv-soffan, i biomörkret och framför datorer. 
Med det rikerar vi också få ont i ryggen av allt stillasittande. En sittande ställning ger ett högre tryck i ländryggens mellankotsskivor (diskar).
Mitt främsta tips är att variera kroppsställningen ofta. vi kan ju sitta på många olika sätt och varför inte ligga en stund på mage och rygg. Det går går ju faktiskt också att ställa sig en stund och titta på TV.

Men kultur är ju också helande på många sätt som korrenspondenterna här nedan också påpekade.

20160818 blev jag inbjudan till kulturkorrenspondenterna i P1 för att prata om vad man kan göra för att motverka besvär i ryggen.
Länk till radioprogrammet där jag fick vara med en liten stund (från 28:e minuten) och pata om vikten av att variera sittställningen. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/768791?programid=2946 

/Anders Jansten