Följ oss

Pausprogram - Hjälpmedel för att ta en paus i arbetet

22 februari 2010

Ergonomi är läran om hur man bäst utför olika göråmål för att undvika att skada sig själv och andra! 

För de allra flesta betyder det idag hur man bäst sitter eller står framför sin dator på kontoret eller hemma. Men tyvärr är det så att hur ergonomiskt korrekt man än sitter eller står så kan man ändå råka ut för smärtor i nacke, axlar eller armar. Problemet är ofta att även den bästa arbetsställning inte fungerar i längden. Nyckeln är variation och att ta PAUSER! Pauser för att röra på sig, justera sin ställning eller göra några olika övningar.

Idag finns flera olika program man kan installera på sin dator för att få påminnelser om att ta en välbehövlig paus.

Anti RSI är gratis och kan loggas ned från: http://tech.inhelsinki.nl/antirsi/. RSI står för Repetetive Strain Injury. Programmet gör så att skärmen blir svart i 13 sekunder. Lagom lång tid för att ta en paus och sträcka på sig. Mycket effektivt eftersom du verkligen tvingas lägga ner arbetet. Ergopop är ett svenskt program för PC. Beroende på antalet användare kostar det idag 27-37sek per användare. Programmet kännar av hur länge och hur intensivt du arbetar med datorn och poppar upp en video med övningar när den tycker det finns behov! Kan också ställas efter klockan om du hellre vill det. Finns på www.ergopop.com. RSI Guard kan du prova i 45 dagar och sedan kostar det $65. Programmet ställs in efter ditt behov baserat på olika frågor. Under användningen känner det av hur du jobbar vid din dator och kommer med förslag på justeringar och pauser. Du kan även plocka ut statistik på tangentnedslag och naturliga pauser. www.rsiguard.com

Den här sammanställningen är tagen ur SvD den 18 feb 2010 för att läsa hela artikeln följ denna länk: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/tillfalligt-avbrott_2471031.svd . Vår enda kommentar är att RSI benämns som en sjukdom vilket kanske inte riktigt är korrekt. Syndrom är en bättre beskrivning. RSI går ut på att man pga långvarig belastning får ont i nacke, axlar eller arm vilket inte är kopplat till några andra syndrom som tennisarm, karpaltunnel, diskbråck i nacken eller liknande. I folkmun brukar RSI kallas "musarm".